Меню
Вашата количка

Дермазин 1% крем 50 г

Дермазин 1% крем 50 г
Безплатна доставка над 60лв
14 дни право на връщане
Сертифицирани продукти

Дермазин 1% крем е предназначен за профилактика и лечение на инфекции при рани от изгаряния и други кожни рани. 

Състав:

1 g крем съдържа 10 mg сребърен сулфадиазин. 
Помощни вещества: хидрогенирано фъстъчено масло, цетилов алкохол метилпарахидроксибензоат, пропиленгликол, пропилпарахидроксибензоат, полисорбат 60, пречистена вода.

Начин на приложение:

Кремът се нанася върху наранената повърхност.
Избягвайте попадане на крем в очите. 

Предупреждения:

За прилагане върху кожата.
Преди употреба прочетете листовката.
Да се съхранява при температура под 25оC
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Срокът на годност след първо отваряне на опаковката е 3 месеца.


Листовка: информация за потребителя

Дермазин 1% крем
Dermazin 1% cream
 
Сребърен сулфадиазин (Silver sulfadiazine)
 
Прочетете внимателно цялата листовка тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
Това лекарство се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, Вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на лекарствения продукт.
- Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
- Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
- Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
- Вие трябва да потърсите лекарска помощ, в случай че Вашите симптоми се влошават или не се подобряват.
- Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт. Вижте точка 4.
 
В тази листовка:

 1. Какво представлява Дермазин и за какво се използва
 2. Какво трябва да знаете преди да използвате Дермазин
 3. Как да използвате Дермазин
 4. Възможни нежелани реакции
 5. Как да съхранявате Дермазин
 6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

 1. Какво представлява Дермазин и за какво се използва 

Дермазин е лекарствен продукт от групата на локалните химиотерапевтици. Дермазин крем се използва за профилактика и лечение на инфекции при пациенти с рани от изгаряния и други кожни рани.

Дермазин съдържа активното вещество сребърен сулфадиазин. Сребърният сулфадиазин се разгражда в раната, което води до бавно и продължително освобождаване на сребърни йони. Тези йони убиват или потискат растежа и размножаването на бактериалните клетки, без да увреждат клетките на кожата и подкожните тъкани при човека. Дермазин крем има много широк спектър на антибактериална активност, включващ почти всички микроорганизми, причиняващи инфекции на рани от изгаряния и други кожни рани.
Дермазин крем преминава в некротизиралата тъкан и секретите. Това свойство е от особена важност, тъй като системните антибиотици са неефективни срещу бактериите в раните поради прекъснатия кръвен поток към некротизиралата тъкан.
 
Дермазин е показан особено при лечение и предотвратяване на инфектирането на рани от изгаряния.

Дермазин крем е предназначен също за лечение и предотвратяване на инфектирането на рани от залежаване, на рани по краката от разширени вени, на охлузвания, на малки рани при травми, порязвания и на други незамърсени рани или на участъка, от който е взета кожа за присаждане.
присаждане.

2. Какво трябва да знаете преди да използвате Дермазин 

Не използвайте Дермазин

 • ако сте алергични (имате свръхчувствителност) към сребърен сулфадиазин и/или друга съставка на продукта като цетилов алкохол и пропиленгликол (изброени в точка 6);
 • ако сте в последните месеци на бременност или кърмите (вж. Бременност и кърмене), освен ако очакваната полза не превишава потенциалния риск;
 • при новородени и недоносени през първите 2 месеца след раждането, поради възможен керниктер, освен ако очакваната полза не превишава потенциалния риск.

 Обърнете специално внимание при употребата на Дермазин
Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да използвате Дермазин:

 • ако усетите сърбеж или чувствителност при употребата на Дермазин, трябва да прекъснете използването му и незабавно да съобщите на Вашия лекар;
 • ако настъпят симптоми или признаци на тежки кожни нежелани реакции като симдром на Стивънс-Джонсън и токсична епидермална некролиза (прогресиращ кожен обрив с мехури или засягане на лигавиците), лечението със сулфадиазин трябва да се преустанови;
 • ако при употреба на сулфадиазин сте развили синдром на Стивънс-Джонсън или токсична епидермална некролиза, не трябва никога да започвате отново лечение със сулфадиазин;
 • ако имате свръхчувствителност към сулфонамиди (поради възможни алергични реакции);
 • ако имате вродена глюкозо-б-фосфатдехидрогеназна недостатъчност (поради възможна хемолиза след прилагане на крем върху големи участъци);
 • ако имате нарушена чернодробна или бъбречна функция;
 • ако се появят признаци на левкопения (намаляване на броя на белите кръвни клетки) или ако сте алергични към сулфонамиди, се препоръчва контрол на броя на белите кръвни клетки;
 • ако имате порфирия.

Информирайте Вашия лекар за тези състояния или ако страдате от някакви хронични заболявания или метаболитни нарушения.
 
Както и при други локални антимикробни лекарства може да възникне вторична инфекция след лечение със сребърен сулфадиазин.
 
Избягвайте попадане на крем в очите.
 
При продължителна употреба на Дермазин крем върху големи участъци на кожата, Вашият лекар трябва да проследява кръвната картина, концентрациите на сулфадиазин в кръвта, бъбречната функция и урината (поради възможна кристалурия).
 
Други лекарства и Дермазин

Важно е да информирате Вашия лекар или фармацевт за лекарствените продукти или хранителни добавки, напр, витамини, които приемате или сте приемали наскоро по рецепта или са закупени без рецепта. Посъветвайте се с Вашия лекар преди да вземате каквито и да е лекарства.
 
Eфектът на следните активни субстанции или групи лекарства може да бъде повлиян по време на едновременно лечение с Дермазин:

 • локални протеолитични ензими: среброто може да инактивира т.нар, локални протеолитични ензими (ензими, разграждащи белтъците) при едновременно прилагане  на тези ензими със сребърен сулфадиазин. Не се препоръчва едновременната употреба.
 • циметидин: при едновременна употреба на Дермазин и циметидин (лекарство за лечение на гастрит и язва) по-често е съобщавано намаление в броя на белите кръвни  клетки.

При обширни изгаряния, когато серумните нива на сребърен сулфадиазин доближават терапевтичните, ефектът на системно приеманите лекарства може да се промени.
 
Бременност, кърмене н фертилитет
Трябва да информирате Вашия лекар или фармацевт, ако сте бременна (или мислите, че може да бъдете), ако планирате бременност или кърмите, преди да ползвате това лекарство.
По време на бременност или кърмене лечението с Дермазин трябва да започва само след инструкции на Вашия лекар.
 
Бременност

Както при всички лекарства, употребата на Дермазин трябва да се избягва по време на бременност. Вашият лекар ще реши дали е категорично необходимо приложението му. През последните седмици на бременността не трябва да използвате Дермазин. Спазвайте стриктно съветите на лекаря.
Имайки предвид ограничения опит с бременни жени, сребърен сулфадиазин трябва да се използва с повишено внимание при бременни и при жени, които планират бременност.
 
Кърмене
Не е известно дали сребърен сулфадиазин преминава в майчиното мляко.
Дермазин не трябва да се използва през първите 2 месеца от периода на кърмене, тъй като сулфонамидите преминават в майчиното мляко и могат да причинят нежелан ефект (керниктер) у кърмачето. Ако детето е по-голямо Вашият лекар ще вземе решение да продължи/прекьсне кърменето или лечението, като прецени ползите от кърменето за детето и ползите от терапията за майката.
 
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете някакъв лекарствен продукт.
 
Шофиране и работа с машини

Няма данни Дермазин да повлиява способността за шофиране или работата с машини.
 

Този продукт няма отзиви.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър